marți, 13 octombrie 2009

Deci vom reveni la starea de inceput !?!

Anul acest Premiul Nobel pentru economice a fost castigat de o femeie, Elinor Olstrom, impreuna cu Oliver Williamson.

Dupa cum spune si un coleg de al meu pe blogul sau personal, (http://econotricks.blogspot.com/, unde de altfel puteti gasi informatii foarte utile despre Analiza Cost Beneficiu), se pare ca Doamna Elinor a castigat premiul tratand una din cele mai arzatoare chestiuni ale economiei mondiale si care a preocupat lumea inca de la inceputul existentei sale, Gestiunea in comun a bunurilor.

Nimic nou si totusi exista o noutate in abordarea tematicii.

Pentru multi, se stie ca de cand exista omul, acesta a cautat sa gestioneze anumite bunuri comune fie in comun cu ceilalti fie prin impunerea propriei autoritati. Orice oranduire umana a existat vreodata pe Terra, aceasta a suferit mutatii in ceea ce priveste modul de gestionare a bunurilor comune mai multor oameni.

Totul a inceput cu un grup de oameni care traiau pe un teritoriu, ce s-a dezvoltat si a devenit trib. Pana aici a fost frumos, si avem inca exemple moderne de gestiune tribala a bunurilor comune in zone central-africane, australiene sau amerindiene. Dar ceea ce s-a intamplat ulterior a schimbat definitiv lumea. S-a dezvoltat statul si au inceput sa apara conducatorii. Necesitatea liderilor este de necontestat, atat timp cat unii vor vrea mai mult decat le este necesar. Un stat are nevoie de cineva care sa dirijeze restul comunitatii fata de actiunea altui stat, si pe aceeasi idee o comunitate mai mica are nevoie de cineva care sa le reprezinte interesele fata de alte comunitati. Perfect de acord.

Dar... cum poti controla ce interes are acel reprezentant al comunitatii si daca acest interes al lui coincide cu al comunitatii ? Sau cum poti gestiona un bun atunci cand fiecare membru al comunitatii are un alt punct de vedere asupra modalitatii de gestiune al acelui bun?

Voi incerca sa obtin Cartea premiantei Nobel din acest an, sa o citesc si sa vad daca gasesc raspunsul la aceste intrebari. Pana atunci, trag concluzia ca istoria omenirii se va regasi in inceputul ei.

Nici capitalismul, si nici comunismul nu au gasit inca rezolvarea medierii conflictelor interumane in gestiunea bunurilor comunitatii. Si cred ca punctul de vedere al celuilalt castigator din acest an al Premiului Nobel, potrivit caruia firmele de afaceri servesc ca structuri de mediere a conflictelor, se pliaza pe aceeasi gandire de gestiune comuna a bunurilor, si confirma preocuparea actuala a omenirii.

Daca luam in considerare si ideile unei structuri de Guvernare Mondiala ..... (conform discutiilor de la recentul Summit G20), viitorul omenirii suna bine. Oare?

Oare ”turma” mai poate avea ceva de spus? Sau vom deveni o comunitate umana?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Horoscop