De la 1 ianuarie 2009 avem un nou guvern, cu o larga reprezentativitate in Parlament, si care, conform regulilor democratice ar exprima vointa populatiei.
De la 1 ianuarie 2009, avem o noua politica economica si de abordare a chestiunilor de interes pentru combaterea crizei mondiale ce afecteaza si Romania.
De la 1 ianuarie 2009, Guvernul a avut enorm de lucru pentru a stabili strategiile si masurile anticriza necesare, si pe care le monitorizeaza mereu.
Avem si alt site al Guvernului.
Noul Guvern - http://www.gov.ro/cabinet__c7l1p1.html , si cel vechi -http://x.gov.ro/guvernul/cabinet.php .
Ce bine ca lucreaza Guvernul pentru linistea noastra, si pentru ca sa existe un trai mai bun.
Au trecut 6 luni de guvernare si masurile luate de guvern sunt urmatoarele, vazute din punctul meu de vedere:
1. S-a adoptat o lege a impozitului forfetar, pe care o vor elimina cel mai probabil pana in toamna, caci efectele dorite nu sunt cele obtinute: nu au venit bani mai multi la buget, ci din contra, s-a eliminat concurenta nedorita de pe piata.
2. S-a marjat in campania electorala de catre ambele partide aflate la guvernare, ca vor creste salariile personalului din invatamant. Au crescut deocamdata in declaratii, caci in fapt ..... . Noroc cu Legea salarizarii unice ca nu vor mai putea cere mariri invatatorii, caci oricum le vor taia si din ce au acum.
3. S-a marjat in campanie ca se va elimina taxa de prima inmatriculare/ de poluare. Nu au facut-o, caci nu pot elimina o sursa atat de buna de venit. Au redus-o insa, doar asa de forma mai mult, ca sa nu existe prea multye voci ca nu s-a facut ceva si in acest domeniu. Noroc tot cu regula infringement-ului de la Uniunea Europeana, ca acum vor trebui sa restituie si banii incasati, si sa plateasca si la UE pentru ca a aplicat o lege contrara unei conduite oneste fata de cetatean.
4. Ambele pratide din coalitia de guvernare sunt partide cu tenta sociala, adica au grija de persoanele cu venituri modeste. Le-au dat o lege prin care cei care mai faceau un venit suplimentar pe langa pensie, sa traiasca doar din pensie. Oare cum s-au gandit ei ca un pensionar ce abia se misca, va renunta la pensie de dragul unui unei munci de salahor? Ar fi fost buna legea daca o gandeau cu efect si nu de dragul de a da legi. N oroc cu Curtea Constitutionala, cand le-a bagat in fata neconstitutionalitatea ordonantei lor. Recent insa am citit ca se cauta si pensionari pentru a fi incadrati pe unele posturi, dar cica doar cu acceptul Ministrului de resort (deci tot pentru ei saracii).
5. Au dat o lege numita Prima Casa. E buna legea asta. Are efecte. Nu anticriza, ci pentru cresterea preturilor. Ca tot romanul se gandeste ca e mai bine sa umfle putin pretul cand banii sunt de la stat, ca statul are de unde. Ce buni sunt expertii imobiliari cand le-au zis guvernantilor ca programul nu va avea efecte in planul cresterii preturilor ci doar in planul cresterii constructiilor! Poate intr-o economie din vest sa se aplice aceasta regula ca in RO...... . Sa nu credeti ca nu vor creste preturile si daca vrei sa iti ridici o casa de la zero. Pe fond de criza, e logic nu?
6. Guvernul actual promoveaza din plin tineretul, si femeile. Cum pe cine? Pe Udrea si Ridzi. Alti ministri tineri si care sa fie si femei mai sunt? Aaa, mai sunt Paleologu la Cultura (pacat de om ca il mananca haita), Predoiu la justitie (ca asa a vrut UE), si Ponta.
7. Se lucreaza din plin la Legea Salarizarii Unice si cea a Pensiei Unice. Pentru toti functionarii din administratia publica va fi un singur sistem echitabil. Ca inveti 10 ani ca inveti 20, tot atat vei primi. Ba chiar daca mai esti si cu Program Crescut de Responsabilitate, vei primi mai mult ca doar ai spor de stres si alticele. Sa nu credeti ca nu vor exista agentii, guvernamentale si nu prea, care sa nu se supuna legii.
8. Guvernul reduce toate costurile cu salariile in aceasta perioada de criza. desfiinteaza agentii, si comisii si comitete. Dar are totusi nevoie de o Comisie pentru aceasta perioada de criza. Hai sa nu fim rai, dar chiar vreti sa gandeasca ei ce trebuie sa faca? Bugetul statului are de unde plati o comisie care sa ne ajute sa scapam de cheltuieli.
9. BNR reduce dobanda de politica monetara. Ba chiar reduce si rezervele de garantare. Deci vor fi bani in piata pentru ca bancile sa reia politica de creditare. Creditarea Guvernului, caci el are nevoie de bani sa mai imparta cateva investitii pana in toamna, cand vor fi alegerile. IMM-urile si populatia sa stranga cureaua ca e criza. Cine e credulul care isi pune speranta ca va putea obtine un credit mai usor in aceste conditii, de criza?
10. Ieri a scapat BNR baierele pungii, azi Ministerul Finantelor anunta ca se imprumuta din piata pentru a suporta investitiile. Culmea, e cam aceeasi suma. In plus, BOC anunta ca va trage banii din Trim IV pentru a-l cheltui in Trim III. Oricum in Trim IV va fi un alt Guvern. Ce le trebuie lor bani? Sa se descurce. Ca de aia vor veni la Guvernare. Daca vor fi tot ei ..., lasa ca e criza si ... (poporul pare ca nu se desteapta inca), deci mai merge. Si ce daca, astfel, administratia publica nu va avea bani pentru salarii in trim IV? E bine ca s-au facut investii, ca asa au spus si liberalii ca se poate iesi din criza. S-au investit banii in infrastructura, cea sociala, nu cea de transport. Si oricum stiu ei cui sa acorde contractele de lucrari.
11. Parlamentul a adoptat, in 6 luni, o multime de legi. De aprobare sau respingere a Ordonantelor Guvernului. Dar s-au dezbatut si cerintele DNA de urmarire sau nu a deputatului Nastase. Of, procurorii astia nu mai stiu deloc legea. Cum care lege? Cea pe care o vor da in curand parlamentarii nostri ca sa se apere de abuzul procurorilor.
Nu cred ca e cazul sa mai enumar si altele. E suficient pentru 6 luni de activitate.
Hai sa facem ceva! Asa spun toti, dar nu fac.
Cei ce pot face ceva, prefera sa nu se implice. Nu vor sa isi murdareasca numele alaturi de clasa politica actuala. Au si ei dreptatea lor.
Ceilalti, mai multi, care nu sunt de acord cu ceea ce se intampla, prefera sa ramana indiferenti. In final, oricum tot ei vor fi la guvernare. Poate au si ei dreptatea lor.
Eu cred ca mai bine sa facem ceva zilnic, cate putin, la locul nostru de munca, la locul nostru de distractie. Ceva care sa arate ca ne pasa de ce ni se intampla. In orice, exista 2 alternative. Depinde de vointa de a alege, vointa fiecaruia din noi schimba situatia. In bine sau in rau depinde de vointa pe care am manifestat-o.
Si odata la 4 ani sa le aratam ca avem puterea sa ii schimbam. Votul, valid sau anulat, e o putere in mana celor care sunt condusi. Anul asta se poate, sau nu, schimba presedintele. Eu il voi schimba. Dar „unde-i unul, nu-i putere,/ unde-s doi puterea creste”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu